طبق آنچه مجلس شوراي اسلامي تصويب و مهلت دو ماهه براي اجراي آن تعيين كرد ، اجراي آن بايد از 12 بهمن يا هجدهم بهمن آغاز مي شد. مهم است كه سخنگوي دولت از آغاز غني سازي 20 درصدي خبر دهد. فردو ممكن است 20٪ صندوق غني سازي داشته باشد. از طرف ديگر ، پارلمان …
غنيسازي 20 درصد زودتر از موعد؟ https://majale-rooz.ir/2021/01/غنيسازي-20-درصد-زودتر-از-موعد؟/ مجله روز Tue, 05 Jan 2021 12:49:24 0000 عمومي https://majale-rooz.ir/2021/01/غنيسازي-20-درصد-زودتر-از-موعد؟/ طبق آنچه مجلس شوراي اسلامي تصويب و مهلت دو ماهه براي اجراي آن تعيين كرد ، اجراي آن بايد از 12 بهمن يا هجدهم بهمن آغاز مي شد. مهم است كه سخنگوي دولت از آغاز غني سازي 20 درصدي خبر دهد. فردو ممكن است 20٪ صندوق غني سازي داشته باشد. از طرف ديگر ، پارلمان …
طبق آنچه مجلس شوراي اسلامي تصويب و مهلت دو ماهه براي اجراي آن تعيين كرد ، اجراي آن بايد از 12 بهمن يا هجدهم بهمن آغاز مي شد. مهم است كه سخنگوي دولت از آغاز غني سازي 20 درصدي خبر دهد. فردو ممكن است 20٪ صندوق غني سازي داشته باشد. از طرف ديگر ، پارلمان از دولت خواسته بود تا دو ماه صبر كند تا مشخص كند اتحاديه اروپا به 11 تعهد خود عمل مي كند يا خير. براي دولت راحت است كه اين اقدام را زودتر آغاز كند.
غني سازي 20 درصدي به معناي خروج برجام از ايران نيست. اين امر به كميسيون مشترك برجام و تفسير آن بستگي دارد. كميسيوني كه وظيفه اصلي آن رسيدگي به وضعيت برجام است. در اين رابطه ، كميسيون بايد بررسي كند كه آيا تخلف آشكاري صورت گرفته است يا خير. طبق برجام ، ايران مجاز به غني سازي 3.67٪ بود كه در ژوئيه 2009 محدوديت هاي غني سازي را برطرف و آن را به 5٪ افزايش داد. افزايش غني سازي 20 درصدي و فعال كردن فردو دو موضوعي هستند كه با برجام مخالفند. زيرا قرار بود فردو يك مركز تحقيقات فيزيكي پلاسما باشد. اما در نوامبر 2009 ، ايران در اعتراض از سوي ديگر و نقض تعهدات ، غني سازي در فردو را از سر گرفت. از آنجا كه اين موارد به آژانس بين المللي انرژي اتمي گزارش شده و همكاري همچنان ادامه دارد ، شكي نيست كه ايران قوانين بين المللي را نقض مي كند.
ممكن است اين س beال باشد كه ايالات متحده در رابطه با اقدام ايران چه روندي را طي خواهد كرد ، اما مهمترين نكته اين است كه هم چين و هم روسيه با اين اقدام ايران به ايالات متحده خواهند رفت. در حالي كه بعيد است اقدام ايران منجر به تجديدنظر در رفتار طرف مقابل شود. تجربيات سالهاي 2005 و 2006 صحت اين موضوع را نشان مي دهد. مجلس شوراي اسلامي مي توانست تدابيري را براي حذف اهرم از تحريم هاي مخالف در نظر بگيرد. تا زماني كه با استفاده از فشار تحريم ها بر ايران فشار وارد شود ، بعيد به نظر مي رسد كه شاهد تغيير رفتار آن باشيم. اگر پارلمان واقعاً مي خواهد در رفتار طرف مقابل تجديدنظر كند ، بايد در جهت افزايش توليد داخلي در ايران و رفع موانع خود گام بردارد. اين باعث مي شود كه اهرم تحريم براي طرف مقابل بي اثر باشد. در اين مرحله ، دست ايران براي رويارويي بازتر خواهد بود. اين رفتار راديكال دوستان ايران را به سمت كساني سوق مي دهد كه در حال حاضر براي ايجاد مشكلات براي ما خصمانه اند.
311311
- چهارشنبه ۱۷ دی ۹۹ ۲۲:۲۲ ۳۷ بازديد
- ۰ نظر