يادداشت هاي جديد يك هزار ، دو هزار و پنجاه هزار توماني رونمايي شده است ، در حالي كه از آنها خبري نيست اما تصاوير آرامگاه حافظ و البته مقبره الشعراي تبريز و مقبره ابوعلي سينا كه در آنها ديده مي شود برو اسكناس 5 هزار توماني جديد با تغيير رنگ و طرح مقبره حافظ …
اسكناسهاي جديد؛ با حافظ اما بدون صفر https://majalehirani.ir/2021/اسكناسهاي-جديد؛-با-حافظ-اما-بدون-صفر/ مجله ايراني Sun, 07 Mar 2021 18:45:11 0000 اقتصاد https://majalehirani.ir/2021/اسكناسهاي-جديد؛-با-حافظ-اما-بدون-صفر/ يادداشت هاي جديد يك هزار ، دو هزار و پنجاه هزار توماني رونمايي شده است ، در حالي كه از آنها خبري نيست اما تصاوير آرامگاه حافظ و البته مقبره الشعراي تبريز و مقبره ابوعلي سينا كه در آنها ديده مي شود برو اسكناس 5 هزار توماني جديد با تغيير رنگ و طرح مقبره حافظ …
يادداشت هاي جديد يك هزار ، دو هزار و پنجاه هزار توماني رونمايي شده است ، در حالي كه از آنها خبري نيست اما تصاوير آرامگاه حافظ و البته مقبره الشعراي تبريز و مقبره ابوعلي سينا كه در آنها ديده مي شود برو اسكناس 5 هزار توماني جديد با تغيير رنگ و طرح مقبره حافظ در پشت اين اسكناس به تازگي منتشر شده است.
به گزارش مجله ايراني ، تقريباً يك قرن از چاپ اولين اسكناس ها به عنوان ارز در ايران مي گذرد و در اين دوره ، هميشه نقش افراد برجسته يا تصوير آثار تاريخي و ميراث فرهنگي ايران مورد توجه بوده است. تقريباً روي اسكناس هاي دوره قاجار ، تصويري از شاه وقت بر روي اسكناس هاي كشور رضاخان و سپس محمد رضا پهلوي ديده مي شد.
بر اساس اطلاعات موجود ، تصوير مقبره يكي از اهالي ادبيات براي اولين بار به اسكناس رسيده است ، قدمت آن به سري دوم اسكناس بانك مركزي ايران در سال 1341 در زمان محمد رضا پهلوي برمي گردد. ؛ اسكناس 1000 ريالي با تصوير محمد رضا پهلوي به همراه جلد رسمي نيروي هوايي ارتش شاهنشاهي ايران و تصوير پشت مقبره حافظ چاپ و تحويل جامعه ايران شد.
پس از آن ، قبل از پيروزي انقلاب در سال 1978 ، سري چهارم و پنجم بانك مركزي ايران در سالهاي 43 تا 43 و 45 تا 1344 پشت اسكناس هاي 1000 ريالي بودند و همچنين مقبره حافظ روي همان اسكناس بود. سري ششم و هفتم 1345 و 1347–49 در 47–47 ، سري هشتم يازدهم در 1347–52 و سري دوازدهم پنجم در سال 1353–57.
با پيروزي انقلاب ، اسكناس ها رنگ و شكل ديگري به خود گرفتند ، اما هنوز هم در گذشته رايج است ، با تصوير امام ، تصوير آرامگاه حافظ هنوز در پشت اسكناس هاي 1000 ريالي (سري برگاهي) است. آرامگاه رضا.
در اسكناس هاي سريال انقلابي در سالهاي 1371-1360 ، نه تنها تصوير مقبره حافظ پشت 1000 ريال ريال ، بلكه تصوير افراد مشهور ديگر فرهنگ و ادب يا قبر وي در اسكناس ديده نمي شد. تصوير پشت اسكناس 1000 ريالي نيز به گنبد سنگ (مسجد راك) تغيير يافت.
اما بار ديگر در اسكناس هايي با تصوير امام خميني (ره) در سال هاي 1371 تا 1398 ، تصوير مقبره حافظ به پول مردم برگشت و تصوير مقبره اين شاعر به 10 هزار سريال رسيد. اسكناس
البته حافظ تنها شاعري نبود كه قبرش به اين سري اسكناس رسيد. تصوير مقبره سعدي نيز در پشت اسكناس 100000 حلقه اي اسكناس هاي همان سري ديده مي شود. تصوير در امتداد حاشيه ؛ در كنار نقش آرامگاه سعدي ، به شعر معروف اين شاعر اشاره شده بود كه گفته مي شد غلط و غلط است. منتقدان گفتند كه “انسانها اعضاي يك بدن هستند” درست بود ، اما واحد پول ملي “انسانها اعضاي يكديگر بودند” كه منجر به انتقادات مختلف شد.
البته ، با توجه به ترديد در مورد شكل صحيح اين شعر ، به عنوان مثال ، كاواس حسنولي در اين باره به مجله ايراني گفته بود: در برخي نسخه هاي چاپ شده “گلستان” ، ضبط “انسان اعضاي يك بدن هستند” جايگزين شده است. انجام شده. براي ضبط معروف “انسانها اعضاي يكديگر هستند”. “انسان اعضاي يك بدن هستند” بيشتر به سعدي نزديك و فرمانده است. اما در نسخه هاي خطي قديمي چنين ضبط شده اي وجود ندارد.
اكنون نسل جديد اسكناس رونمايي شده است و آرامگاه حافظ را مي توان دوباره در تصوير پشت اسكناس مشاهده كرد. اين اسكناس ها البته تفاوت مهم ديگري نسبت به قبل هستند و كمرنگ شدن جاي خالي است كه سالهاست روي اسكناس ديده مي شود. به نظر مي رسد طرح حذف چهار صفر از پول ملي با رونمايي از اين اسكناس ها به طور رسمي اجرا شده است.
در همين حال ، در پشت اسكناس 2 هزار توماني جديد ، كه قبلاً با تصوير خانه تاريخي “آغزاده ابراكوه” (در يزد ، همدان) همراه بود ، در طراحي مقبره شعراي تابوت استفاده شده است.
اما اگر نمادهاي مختلف يادداشت هاي جديد را حذف كنيم ، اين س arال مطرح مي شود كه آيا در ميان همه مشاهير ادبي ايران ، سالهاست كه راه ورود حافظ و سعدي به پول ملي باز است؟ در حالي كه تاجيكستان تصوير رودكي ، پدر شعر فارسي را روي اسكناس هاي خود نقش مي بندد ، آيا زمان آن فرا رسيده كه به ساير چهره هاي مشهور فرهنگي و هنري منطقه توجه كنيم؟
انتهاي پيام
- سه شنبه ۱۹ اسفند ۹۹ ۰۶:۳۷ ۲۸ بازديد
- ۰ نظر